Oxid-ásványok


MAGNETIT

A magnetit egy vas-oxid ásvány, amelynek képlete Fe3O4. Ez egyike a legelterjedtebb és legismertebb természetes mágneses ásványoknak. A nevét mágneses tulajdonságáról kapta: képes vonzani a vasat és más fémes anyagokat. A magnetit fekete vagy sötét szürke színű lehet, és gyakran fényes, fémes csillogású. Jellemzően octahedrális vagy dodecahedrális kristályalakban fordul elő, de gyakran finom kristályok vagy szemcsék formájában is megtalálható. Fontos szerepe van a földtudományokban, mivel gyakori összetevője a bazalt- és andezitkőzeteknek, valamint a meteoritoknak is. Emellett ipari jelentősége is van, például vasércbányászatban és mágneses anyagok előállításában.

KELETKEZÉSE

A legtöbb magmás kőzetben előfordul járulékos elegyrészként, ilmenittel, apatittal és szilikátokkal gyakori. Hatalmas telepszerű előfordulása található Svédországban a sarkkörön túl Kirunában, több százmillió tonna ércvagyonnal. Oroszországban, Magnyitogorszk térségében 500 km² területen 300 000 millió tonna ércvagyont jeleztek, melyet mágneses anomália útján fedeztek fel. Nagy előfordulások vannak az Egyesült Államokban Utahban, Dél-Afrikában, Bolíviában és Ausztráliában.

Magyarországon apró kristályokként Badacsonyban, Celldömölkön, Felsőcsatáron, Recsken, Rudabányán, Perkupán, a Velencei-hegységben található meg. Hazánkban bányászatra alkalmas előfordulás nincs. A Szarvaskő közelében a diabázhoz kötődően van nagyobb előfordulás, de az ott lévő kőzetekben kísérleti jellegű bányászatot elsősorban a titánvasérc miatt folytattak, Az ott lévő wehrlitben 21% vas-oxidot és 15% titán-oxidot mutattak ki.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magnetit